Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Okok, amiért nem használunk SLS / SLES-t a termékeinkben!

Okok, amiért nem használunk SLS / SLES-t a termékeinkben!

Akárcsak az ételek esetében, amit elfogyasztunk, egyre több és több ember kíváncsi arra, hogy mi van azokban a termékekben, amiket magunkra, a bőrünkre kenünk. Megkímélünk a bonyolult kémiai magyarázatoktól, elöljáróban elég ha csak annyit mondunk, hogy az elérhető információk alapján az SLS/SLES nem felel meg azon elvárásainknak, illetve a bőr- és testápolási termékeink szabványainak, miszerint a bőrrel együttműködjön, ne pedig ártson neki.

Mi is az az SLS?

Az SLS, vagyis a szódium-lauril-szulfát egy felületaktív anyag, amelyet széles körben használnak kozmetikai és háztartási tisztító termékekben, mint például samponokban, fogkrémekben, tusfürdőkben és mosószerekben. Az anyag az 1930-as évek óta van jelen a piacon, és előszeretettel használják a kiváló habzó tulajdonságai és a zsírok, olajok hatékony eltávolítása miatt. Alapvetően elmondható, hogy az SLS rendkívül hatékony zsíroldó, tisztító és jól habzó anyag, ugyanakkor nagyon agresszív a bőrrel szemben.

Az SLS ismert irritáló hatása miatt különösen az érzékeny, száraz vagy sérült bőrű embereknél okozhat bőrpírt, viszketést, és húzódó érzést. Ez azért van, mert az SLS kiszárítja a bőrt azzal, hogy eltávolítja a természetes olajokat, ami a bőr védekező rétegének gyengüléséhez vezet. Az SLS okozta irritáció növeli az allergiás reakciók esélyét, különösen, ha valaki hosszú távon használja az ilyen anyagokat tartalmazó termékeket. Az SLS által okozott bőrirritáció hosszútávon gyengíti a bőr természetes védőrétegét, ami fokozza a bőr érzékenységét más irritáló anyagokkal és allergénekkel szemben.

Az SLS nem csak a bőrre agresszív, de a környezetre is negatív hatással van. Nehezen bomlik le, és a vízi élővilágra gyakorolt káros hatásai miatt környezetvédelmi aggályokat is felvet. Az SLS használata számos kozmetikai és háztartási termékben elterjedt a hatékonysága miatt, de az irritációra való hajlama és a bőrt károsító hatásai miatt egyre többen keresnek alternatív megoldásokat, különösen az érzékeny bőrű fogyasztók körében.

Mit kell tudni az SLES-ről?

Az SLES, vagyis szódium-lauril-éter-szulfát, egy másik gyakran használt felületaktív anyag, amelyet széles körben alkalmaznak különböző tisztító- és szépségápolási termékekben, mint például samponokban, testápolókban és mosogatószerekben. Az SLES a szódium-lauril-szulfát (SLS) éteresített változata, amelyet kémiai úton úgy módosítanak, hogy kevésbé legyen bőrirritáló, de mégis hatékonyan tisztítson. Az SLES-t az 1940-es évek óta használják iparilag.

Habár az SLES kevésbé irritáló, mint az SLS, továbbra is potenciális bőrirritáló, különösen az érzékeny bőrűek számára. Hosszan tartó vagy magas koncentrációjú használata esetén kiválthat bőrpírt, viszketést és egyéb irritációs tüneteket. Az SLES, hasonlóan az SLS-hez, irritálhatja a szemet, ami fájdalmat és könnyezést okoz, ami különösen problémás lehet, ha a termék szembe kerül.

Az SLES is eltávolítja a bőr természetes olajait, ami szárazsághoz és irritációhoz vezet. Ez különösen fontos tényező a bőrápolási termékek esetében, ahol a bőr hidratáltságának megőrzése kulcsfontosságú. Az SLES gyártása során keletkezhet 1,4-dioxán, amely rákkeltő lehet. Bár a modern gyártási folyamatok jelentősen csökkentették e szennyeződés szintjét, a múltbeli aggodalmak miatt ez továbbra is releváns tényező.

Az SLES hasznos tulajdonságai ellenére, mint a hatékony tisztítás és a viszonylag alacsonyabb irritációs potenciál az SLS-hez képest, továbbra is vannak potenciális kockázatok, amelyek különösen az érzékeny bőrű emberek számára jelenthetnek problémát. Az ilyen típusú kemikáliák használatakor fontos figyelembe venni az egyéni bőrreakciókat és alternatív, kevésbé irritáló összetevőket választani, amennyiben lehetséges.

Miért népszerű az SLS és az SLES a gyártók körében?

A szódium-lauril-szulfát és a szódium-lauril-éter-szulfát nagyon olcsó felületaktív anyagok, amelyek szappanokban, fogkrémekben, mosószerekben, habfürdőkben, samponokban és számos egyéb személyes testápolási és kozmetikai termékben találhatók. Olcsó áruk, jó tisztító és emulgeáló képességük, valamint habzó tulajdonságuk miatt használják még a mai napig széles körben.

A Sensual essence azonban elkötelezett a bőr védelme mellett, ezért termékeinket nem ezekkel az olcsó és a bőrre nézve agresszív adalékanyagokkal töltjük meg, hanem természetes, zöld, fenntartható forrásokból származó alternatívákat használunk. SLS/SLES-mentes testápolóink, tusfürdőink hatékonyan, mégis kíméletesen tisztítják a bőrt anélkül, hogy az olyan potenciálisan káros és olcsó adalékokat tartalmaznának, amelyek oly sok fürdőtermékben megtalálhatók.

Sokan azt gondolják, hogy a tisztaság egyenlő a jó habzással. Ez azonban nem így van. Igaz, hogy van valami abban, amikor a samponunkat vagy tusfürdőnket habos remekművé dolgozzuk fel, de ezek a buborékok kiszáríthatják a bőrt, károsíthatják annak védőrétegét, amely megvédi a bőrt az irritációktól.

Amire még érdemes figyelni.

A Kozmetikai Összetevők Felülvizsgálati Bizottsága (Cosmetic Ingredient Review, CIR) szerint az SLS-t és SLES-t tartalmazó termékek használata irritálhatja a bőrt és a szemeket. Egyes esetekben azt állítják, hogy ezek az összetevők tartós szemkárosodást okozhatnak. Elég ijesztő, igaz?

Szerencsére a CIR megállapítja, hogy bár az SLS/SLES irritációt okozhat, általánosságban biztonságosnak tekinthetők a használatuk, vagy amikor egy SLS/SLES-t tartalmazó terméket gyorsan eltávolítják a bőrről. Azonban, ahogy fentebb említettük, léteznek jobb és biztonságosabb alternatívák, amelyek nem járnak ezekkel a mellékhatásokkal.

Az SLS / SLES ismert „behatolást elősegítő anyagok”, ami azt jelenti, hogy megváltoztatják az epidermális (bőr) szerkezetet és lehetővé teszik, hogy más vegyi anyagok könnyebben bejussanak a bőrbe. Ez nem feltétlenül rossz dolog, különösen, ha a mélyebben behatoló vegyületek tiszták és természetesek, de egyúttal utat nyitnak potenciálisan káros anyagok számára is.

Az SLS és SLES gyártási folyamata lehetővé teheti kémiai karcinogének, például nitrátok jelenlétét. A rákkeltő anyagokat és expozíciókat nevezzük karcinogéneknek. Némelyikük nem közvetlenül érinti a DNS-t, hanem más módon vezet rákhoz, például rendellenesen felgyorsítják a sejtosztódást, ami viszont fokozza a DNS változások előfordulásának esélyét.

Bár az SLS/SLES nagyon hasonló vegyületek, valójában különböznek egymástól. Az SLES egy enyhébb változat, amelyet az SLS etilén-oxid hozzáadásával módosítanak. Ez az etoxilezési folyamat aggályokat vetett fel, mivel kiderült, hogy 1,4-dioxánt termel, ami ismert karcinogén. Az SLES nyomokban tartalmaz 1,4-dioxánt, de egyetlen tanulmány sem bizonyította eddig, hogy az SLS vagy SLES okozna rákot vagy zavarná a DNS fejlődését.

Ahogy látható, sok "kellemetlen" mellékhatás lehetősége terjedt el az SLS/SLES-szel kapcsolatban. Bár a CIR megállapította, hogy általában biztonságosak, valójában nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a bőrirritációk lehetőségét és azt a tényt, hogy léteznek természetesebb opciók, amelyek egyszerűen jobbak a bőr számára.

Küldetésünk, hogy kiváló minőségű bőr- és testápolási termékeket fejlesszünk, amelyek a bőrrel együttműködnek, nem ellene. Ez a garanciánk minden általunk gyártott termékre, és ezért nem fogsz találni ilyen adalékanyagokat egyik bőr- és testápolási termékünkben sem.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tusfürdők