Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért válasszuk a parabénmentes kozmetikumokat? Az egészséges bőrápolás útja

2023. 06. 26. 13:52:00 Sense
Miért válasszuk a parabénmentes kozmetikumokat? Az egészséges bőrápolás útja

A parabének olyan vegyületek, amelyeket gyakran használnak kozmetikumokban, például a bőrápoló krémekben, samponokban, testápolókban és sminktermékekben. Hatékonyan gátolják a baktériumok, penészgombák és más mikroorganizmusok növekedését, ezáltal meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát. Ezzel nem is lenne gond, csak a szervezetünkre gyakorolt hatása már nem ilyen pozitív…

A parabének olyan vegyületek, amelyeket gyakran használnak kozmetikumokban, például a bőrápoló krémekben, samponokban, testápolókban és sminktermékekben. Hatékonyan gátolják a baktériumok, penészgombák és más mikroorganizmusok növekedését, ezáltal meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát. Ezzel nem is lenne gond, csak a szervezetünkre gyakorolt hatása már nem ilyen pozitív…

Mi is az a parabén?

A parabének a tartósítószerek csoportjába tartoznak, melyeket széles körben használnak a kozmetikai és személyes higiéniai termékekben, mint például krémek, samponok, testápolók és sminktermékek. Az ilyen termékekben található parabének megakadályozzák a baktériumok és gombák növekedését, megőrizve a termék hosszabb ideig tartó frissességét.

Az első parabént, a metilparabént, 1889-ben szintetizálták, de csak a 20. század közepén kezdték használni széles körben kozmetikai termékekben tartósítószerként. A parabének megfizethető, hatékony és stabil tartósítószerek, amelyek széles spektrumú antimikrobiális hatással rendelkeznek, és ellenállnak a hőmérséklet-változásoknak. Ezek a tulajdonságok teszik őket ideális választássá a személyes ápolási termékek, mint például krémek, samponok, tusfürdők, rúzsok és még sok más számára.

A parabénekről azonban az elmúlt években kiderült, hogy potenciális kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre. A legnagyobb aggodalmak közé tartozik az endokrin rendszerre gyakorolt hatásuk, mivel bizonyos parabének a hormonokhoz hasonlóan viselkedhetnek a szervezetben, különösen az ösztrogénhez hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan befolyásolhatják a hormonális egyensúlyt, és növelhetik bizonyos betegségek, mint például a mellrák kockázatát.

Ezek miatt a lehetséges kockázatok miatt sok fogyasztó és vállalat úgy döntött, hogy elkerüli a parabéneket tartalmazó termékeket. Ez vezetett ahhoz, hogy sok termék mostanában "parabénmentes" címkével kerül a piacra. Ez azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz parabéneket, és általában más, kevésbé vitatott tartósítószereket használnak helyettük.

Milyen veszélyeket jelenthet a parabén?

A parabének tartósítószerek, amelyeket széles körben használnak kozmetikai és személyes higiéniai termékekben, valamint néhány élelmiszerben és gyógyszerben. Az elmúlt évtizedekben azonban több tanulmány és kutatás kezdett kérdéseket feltenni a parabének potenciális egészségügyi hatásairól. Itt van néhány aggodalom, amely a parabéneket övezi:

 • Endokrin rendszeri zavar: A parabének "endokrin zavarók" lehetnek, ami azt jelenti, hogy képesek utánozni vagy zavarni a hormonok működését a szervezetben. Bizonyos parabének képesek utánozni az ösztrogén működését, ami azt jelenti, hogy potenciálisan befolyásolhatják a hormonális egyensúlyt.
 • Rákkockázat: Mivel a parabének utánozhatják az ösztrogént, néhány tanulmány összefüggést talált a parabén expozíció és bizonyos rákfajták, például a mellrák között. Azonban az összefüggés még nem egyértelmű, és további kutatásokra van szükség a kapcsolat pontos megértése érdekében.
 • Bőrirritáció és allergiás reakciók: Néhány ember bőrirritációt és allergiás reakciókat tapasztalhat a parabénekkel szemben, különösen, ha érzékeny bőrűek.
 • Környezeti hatások: A parabének nem csak az emberi egészségre, hanem a környezetre is hatással lehetnek. A parabének a vizekbe kerülhetnek a kozmetikai termékek használatából adódóan, és ott negatív hatással lehetnek a vízi élőlényekre.

Mit jelent, ha egy termék parabénmentes?

Ha egy termék "parabénmentes", az azt jelenti, hogy nem tartalmaz parabén tartósítószereket. A parabének a tartósítószerek csoportjába tartoznak, és széles körben használják a kozmetikai és személyes higiéniai termékekben, hogy megakadályozzák a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok növekedését, amelyek ronthatják a termék minőségét és rövidíthetik az eltarthatóságát.

Azonban az elmúlt években némi aggály merült fel a parabének potenciális egészségügyi hatásaival kapcsolatban, beleértve a lehetséges hormonális zavarokat és a rák kockázatának növekedését. Bár ezek az összefüggések nem teljesen bizonyítottak, sok fogyasztó úgy döntött, hogy elkerüli a parabéneket, és a vállalatok válaszoltak erre a keresletre a parabénmentes termékek bevezetésével.

Parabénmentes termékek gyakran tartalmaznak más tartósítószereket, hogy megőrizzék a termék minőségét és hosszabb ideig tartó frissességét. Ezek a tartósítószerek változatosak lehetnek, és saját előnyei és hátrányai lehetnek, ezért fontos, hogy a fogyasztók továbbra is tájékozottak legyenek a termék összetevőiről.

A parabénmentes kozmetikumok előnye, hogy környezetbarát alternatívát jelentenek. A parabének környezetre gyakorolt hatásáról még mindig folynak a kutatások, de néhány tanulmány azt sugallja, hogy ezek az anyagok károsíthatják a vízi élőlényeket. Ha parabénmentes terméket választunk, nemcsak az egészségünket, de a környezetünket is védjük!

Az aggodalmak és a folyamatos viták miatt a fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a parabénmentes termékeket. Ennek eredményeként a kozmetikai vállalatok számos alternatív tartósítószert fejlesztenek ki, amelyek nem tartalmaznak parabéneket, de megfelelő védelmet nyújtanak a termékek szennyeződése és romlása ellen. Ilyenek a természetes tartósítószerek, mint például az antioxidánsok vagy a citrusmag kivonatok, valamint a benzoesav és a fenoxietanol.

Ha fontos számodra, hogy a kozmetikai termékek, amiket használsz, ne tartalmazzanak parabént, válaszd a Sense-t! A Sense támogatja a természetes eredetű összetevők használatát, ezért termékeink parabén-, GMO-, SLS/SLES- és nikkel-mentesek.

Kevésbé hatásos a termék, ha nincs benne parabén?

Nem, a parabének fő funkciója a tartósítás, vagyis megakadályozzák a baktériumok és gombák növekedését a termékekben, nem pedig a termék hatékonyságának növelése. Tehát a parabénmentes termék képes ugyanolyan hatékony lenni, mint a parabéneket tartalmazó termék.

Milyen parabén helyettesítő anyagok léteznek?

A parabének helyettesítői számos termékben találhatók meg. Ezek közül néhány a következők:

 • Fenoxietanol: Ez egy gyakran használt parabén alternatíva, amelyet széles spektrumú tartósítószerként alkalmaznak. Hatásos a baktériumok, gombák és élesztők ellen.
 • Nátrium-benzoát / Kálium-szorbát: Ezek a természetben is előforduló tartósítószerek gyakran használatosak élelmiszerekben és kozmetikumokban.
 • Ethylhexylglycerin: Ez a vegyület gyakran használatos parfümökben, napvédő krémekben és hidratálókban, és segít megakadályozni a baktériumok és élesztők növekedését.
 • Benzoesav: A benzoesav antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és gyakran használják természetes tartósítószerként.
 • Dehydroacetic Acid (DHA): Ez a tartósítószer hatásos gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Glükónolakton: Ez a polihidroxi sav természetes tartósítóként működik, és antioxidáns és bőrradírozó tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Leucidal (radish root ferment filtrate): Ez a termék egy fermentációs folyamat eredményeként keletkezik, és természetes tartósítóként működik.

A Sensual Essence (Sense) termékcsaládban elérhetőek otthoni és professzionális felhasználásra készült kozmetikai termékek is, a több mint 160 darab készítmény között mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő terméket. A Sense magas szintű kozmetikai termékcsaládot egy második generációs olasz családi vállalkozás gyártja. A Sense termékei az otthoni és a professzionális felhasználás minden igényét kielégítik, garantálva a kiváló végeredményt. A Sensual Essence támogatja a természetes eredetű összetevők használatát, ezért a márka összes terméke parabén-, GMO-, SLS/SLES- és nikkel-mentes. Legyen szó szőrtelenítésről, arc-, test-, kéz- vagy lábápolásról, a Sense termékeiben nem fogsz csalódni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Termék összetevő